måndag 1 juni 2015

Napier och Hawke's bay

När vi blivit klara med allt plugg och annat måste i Wellington bestämde vi oss för att köra upp längs östkusten mot Hawke's bay. Hawke's bay är ett annat av Nya Zeelands vindistrikt men här producerar de mer röda viner jämfört med vindistriktet Marlborough.

Pilen pekar på bukten som kallas Hawke's bay.

Det har inte riktigt varit rätt swell-riktning på vågorna så det var tyvärr inte så stora vågor inne i bukten. Men första dagen när vi kom dit fungerade ett surfställe där en flod mynnar ut i havet. Flodmynningar kan tydligen skapa otroligt bra vågor under vissa förhållanden så Siriffo fick till och med en liten tub !! Tyvärr fick jag ingen bild på den eftersom jag bestämde mig för att ta en springtur under tiden han surfade- vågorna var liiite väl snabba å tunga för mig ;)

Springturen var dessutom väldigt härlig! De har gjort ett nät av grusade cykelbanor i hela bukten som är totalt 180 km långa, vilka ju också är perfekta att springa på! Cykelbanorna går igenom kohagar, förbi olika typer av fruktodlingar och vinodlingar så det är ju otroligt vacker omgivning att springa i.

Så här ser området i Hawke's bay ut, hade tyvärr inget bra foto på det själv.

Nere vid havet i samhället Napier fanns en fricamping och publika toaletter så det var ju perfekt. Napier är ett annorlunda ställe jämfört med andra städer/samhällen i Nya Zeeland eftersom väldigt mycket förstördes efter jordbävningen år 1931. När allt byggdes upp igen efter jordbävningen tillämpades mycket konst och design och Napier har idag väldigt mycket arkitektur av olika slag. Där är till exempel väldigt många olika typer av design på många av bostadshusen i staden.

Fotot ovan är taget från fricampingen en fin kväll.


Vi träffade en rolig och väldigt snäll man som har en cykeluthyrning nere vid fricampingen. Vi blev medbjudna att följa med honom (Brian) och hans vän till en vingård i närheten som hette Crab farm och var kända för deras rosévin. Det var verkligen en trevlig eftermiddag och rosévinet var verkligen gott ! Innan jordbävningen 1931 låg området där Crab farm nu ligger under havsytan men under jordbävningen höjdes marken upp flera meter vilket gjorde att nytt land blev användbart. Just där Crab farm är låg det massor av krabbor kvar precis efter jordbävningen vilket sen gav vingården sitt namn- Crab farm!

På Crab farm, Brian är mannen längst till höger å killen i mitten är en kompis till Brian.

Efteråt bjöd Brian hem oss till en varm dusch och säng- Sååå skönt och väldigt snällt! Det var verkligen perfekt timing att bli hembjuden att sova inomhus för under helgen som kom skulle det regna upp till 30 mm så vi hade ändå tänkt ta in på camping- För var torkar man sina kläder om man bor i en bil?!

Precis innan vi blev hembjudna till Brian och hans fru Jo fastnade vår sidodörr där bak, den gick verkligen inte att få upp! Det gjorde att vi var tvungna att stanna i Napier till måndagen för att då söka hjälp, så av den anledningen var tak över huvudet också verkligen uppskattat!

Under lördagen följde jag med Jo till en gård som deras vänner hade 40 min iväg. Siriffo ville försöka få upp dörren själv innan vi tog hjälp av någon och Brian jobbade så de kom till middagen senare på kvällen (Siriffo lyckades få upp dörren, wihoo! Good job man!) På gården skulle de egentligen klippa fåren men när vi kört halvvägs dit började det regna så då blev det inget med det, ullen kan nämligen inte vara våt då de klipps!



Förutom får och kor hade bröderna som ägde gården också en enorm trädgård (eller snarare park) på 30 ha som deras föräldrar byggt upp under deras liv. Jo visade mig runt i trädgården som var väldigt fin och välgjord, men eftersom det regnade så mycket kunde jag inte ta med kameran, det öste verkligen ner hela den dagen!
Jo och Siriffo i deras vardagsrum. De hade ett väldigt fint hem med mycket trädetaljer och natursten! 



Därefter fick jag en rundtur av en av bröderna. Han flyttade får från olika hagar med hjälp av sina tre hundar som vallade dem i rätt riktning- riktigt roligt att se hundarna jobba tillsammans ! Dock regnade det fortfarande så även om jag var fullt utrustad med regnkläder och gummistövlar så blev jag dyngsur! Skön å komma in till brasan sen kan jag lova! Ahh, så mycket bättre än å sitta i bilen
hela dagen! ;)



Det regnade ju tyvärr otroligt mycket så det blev inte så bra bilder...


1 kommentar:

  1. Ni har tur igen som får tak över huvudet när det regnar som värst. Va roligt att få vara med när de vallar får.
    Marie-Louise

    SvaraRadera